Ένδειξη μετάλλων μετά από χλωρίωση σοκ
Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε καθαρίσει την κολυμβητική δεξαμενή από λεκέδες και στίγματα στην αρχή της σεζόν και ενώ έχετε κάνει την πρέπουσα συντήρηση σε όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό να γεμίζετε την πισίνα με φρέσκο νερό και μετά την υπερχλωρίωση (σοκάρισμα) το νερό να γίνεται πράσινο ή καφέ;
Ο χρωματισμός του νερού, θα έχετε παρατηρήσει, ότι συνεχίζοντας την ανακυκλοφορία τις επόμενες μέρες υποχωρεί. Αυτή η αντίδραση του νερού στο σοκάρισμα δεν είναι άλγη αλλά είναι υψηλή συγκέντρωση μετάλλων. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που το συναντάμε σε πισίνες που γεμίζουν με νερό, το οποίο προέρχεται από γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις συνήθως επειδή δεν έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία είναι πολύ πιθανό να έχουν υψηλή συγκέντρωση μετάλλων, σκληρότητας (αλάτων), μικροοργανισμών και βακτηρίων. Εκτός από τον χρωματισμό του νερού μια άλλη ένδειξη υψηλής συγκέντρωσης μετάλλων μπορεί να είναι λεκέδες σε μεταλλικά μέρη της πισίνας, τα οποία έχουν διαβρωθεί. Αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί κίνδυνο για τους λουόμενους αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγή χρώματος πάνω σε μαγιό ή σε ανοιχτόχρωμα μαλλιά των λουόμενων.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε διαπιστώσει κάτι από τα παραπάνω είναι να κάνουμε είτε μια φυσικοχημική ανάλυση του νερού σε ένα πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο είτε να ελέγξουμε με κάποιο φωτόμετρο ή κιτ μέτρησης μετάλλων την συγκέντρωση τους.
Θυμηθείτε το άγαλμα της ελευθερίας που είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Τι χρώμα έχει γίνει…πράσινο…Το πράσινο χρώμα είναι ένδειξη παρουσίας χαλκού ενώ του καφέ είναι ύπαρξη σιδήρου. Εκτός από το χαλκό και το σίδηρο υπάρχουν και άλλα μέταλλά που μπορούμε να συναντήσουμε όχι όμως τόσο συχνά. Αυτά είναι το μαγγάνιο, ο μόλυβδος, το νικέλιο κ.ά. Όταν τα μέταλλα έρχονται σε επαφή με ένα οξειδωτικό μέσο όπως το χλώριο ή το οξυγόνο οξειδώνονται και αλλάζουν χρώμα. Παρακάτω φαίνονται μερικά παραδείγματα από την οξείδωση του μετάλλου και την αλλαγή στο χρώμα.
Ύπαρξη χαλκού μέσα στο νερό Ύπαρξη σιδήρου μέσα στο νερό
Αφού διαπιστώσουμε την παρουσία τους, είτε με την χρήση τεστ κιτ ή φωτομέτρου είτε με φυσικοχημική ανάλυση σε κάποιο πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εξειδικευμένα χημικά για να τα απομακρύνουμε. Αν έχουν δημιουργηθεί λεκέδες στις επιφάνειες τότε στο πρώτο γέμισμα και πριν κάνουμε υπερχλωρίωση της πισίνας, όπου το ελεύθερο χλώριο έχει μηδενική συγκέντρωση, βάζουμε τοπικά το εξειδικευμένο χημικό Multi Stain Remover. Τα μέταλλα που έχουν κατακαθίσει διαλύονται ξανά μέσα στο νερό και έτσι απομακρύνονται από τις επιφάνειες. Αν είναι πολύ επίμονος και παλιός ο λεκές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή. Με τον τρόπο αυτό τα απομακρύνουμε από τις επιφάνειες αλλά όχι από το νερό. Τα μέταλλα αυτά από τους λεκέδες διαλύονται ξανά μέσα στο νερό και είναι πολύ πιθανό να κατακαθίσουν πάλι στις επιφάνειες και να δημιουργήσουν εκ νέου ανεπιθύμητους λεκέδες.
Για να απομακρύνουμε τα διαλυμένα μέταλλα που βρίσκονται μέσα στο νερό, τα οποία έχουν προέρθει, είτε από κάποιο λεκέ που απομακρύναμε είτε βρίσκονται μέσα στην πηγή προέλευσης του νερού, χρησιμοποιούμε το εξειδικευμένο χημικό No More Metal, το οποίο τα δεσμεύει και τα οδηγεί στο φίλτρο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όταν η πηγή προέλευσης του νερού περιέχει μέταλλα, ότι θα πρέπει να προσθέτουμε No More Metal κάθε φορά που συμπληρώνουμε φρέσκο νερό μέσα στη πισίνα, ώστε να δεσμεύονται τα μέταλλα και να μην δημιουργούν προβλήματα είτε στη πισίνα είτε στα μαλλιά και στα μαγιό των λουόμενων.